att hitta studiemotivation

Titt som tätt dyker det upp frågor i kommentarsfältet om att hitta studiemotivation. Att hitta studiemotivation är inte så himla enkelt alltid och det är något jag fightats till och från med hela året egentligen. Tror att det bottnar i att jag aldrig haft en riktig paus från studierna sedan jag började grundskolan – jag hoppade ju direkt från gymnasiet till universitetet, vilket jag i mina studiedippar ångrar lite att jag gjorde. Men å andra sidan vet jag att jag tycker att det är väldigt roligt. Jag kan verkligen njuta av att sitta och pilla i meningsbyggnader i ett PM, känslan av att en åstadkommit något vettigt och att märka att ens analysförmåga utvecklas succesivt för varje uppgift en gör. Men visst är det bland det segaste som finns när en kör fast, inte vet hur en ska göra för att komma vidare i sitt plugg och ångesten smyger sig på. Då vill jag ärligt talat bara lägga studierna åt sidan och ta ett sabbatsår. 

 

 
Det som underlättar för mig just nu är såklart att jag pluggar något jag verkligen är genuint intresserad av. Att jag känner att jag hittat rätt och att jag har ett tydligt mål att det är media, kommunikation och PR jag vill syssla med i framtiden. Mödan känns liksom värd. Ungefär samma aspekt försökte jag se gymnasiet ur också – då visste jag inte vad jag ville plugga på universitetet och såg goda studieresultat som en vidgande möjlighet och en dörröppnare för att kunna komma in på i princip alla program jag var intresserad av utan att behöva göra högskoleprovet.
 
 

Mina bästa tips jag brukar försöka applicera på min egen näthinna när jag är inne i en studiesvacka:

 

* Acceptera att det är tråkigt ibland – det hör livet till tänker jag. Det måste vara tråkigt för att en ska kunna veta när det faktiskt är roligt.

 

* Lär dig vilken tid på dygnet du fungerar bäst och är mest effektiv – jag vet att jag fungerar bäst mellan åtta och tolv på ett ungefär, och då styr jag mitt plugg efter det. Annars blir det för tungt och på eftermiddagen vill jag helst kunna göra annat än att sitta begravd i kurslitteratur.

 

* Planera och ha tidsmarginaler – lökigt tips jag vet, men det är ju egentligen så himla viktigt. Det blir inte lika stressigt och kvalitén blir automatiskt högre på det du gör.

 

* Plugga tillsammans med någon annan - Jag tycker det kan höja studiemotivationen enormt mycket av att möta upp en kompis, sätta sig på ett café, plugga på sitt eget, dricka kaffe och klaga lite ihop mellan varven.

 

* Sätt upp små delmål – Detta funkar superbra för mig inför exempelvis en tenta. Då brukar jag dela in allt i ungefär tre delar och bestämma mig för att bara fokusera på ena delen ett visst tidsspann tills det sitter som rinnande vatten innan jag går över på nästa. Då får jag en tydligare kontext och allt blir inte lika grötigt enligt mig.

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
})();